Vad man behöver hemma om man är hemmafixare.

Skruvdragare

En riktigt bra skruvdragare passar i alla hem.
Varför du behöver en skruvdragare är för att du ska slippa skruva för hand med mejslar och vevar. Komplettera din skruvdragare med en bits-set och borrsats. Gärna så mångsidigt som möjligt. En bra sats med bits innehåller några varianter av kryss och platta, insex, torx samt udda sorter.
När det gäller borr så är det bra att ha separata för metall, trä samt betong.
När man har köpt möbler på IKEA så kan man lägga ifrån sig den där veven man fått med och stoppa i en insex-bits och använda skruvdragaren.
Glöm inte att ställa in sliren på maskinen så du inte drar åt för hårt och spräcker din möbel. Börja alltid med lösaste inställningen på 1an och dra åt långsamt tills skruven är precis så pass spänd som du vill ha den.
Under arbetets gång så kan man behöva justera sliren om man kör många skruvar på en gång.
En borrmaskin har många intressanta tillbehör, borstar och användningsområden som man inte tänker på. Stålborstar för att slipa bort rost så man kan kan måla om. Har man akvarium så finns det särskilda pumpar man  kopplar på och pumpar ut vattnet inför rengöring.
Så skaffa dig en skruvdragare du med!

Vilken snus är godast efter en måltid?

Snus efter maten

Att ta en snus efter man ätit är en självklar sak för dom flesta snusare.
Oavsett vilket favoritmärke man har så finns det vissa smaker som föredras bättre än andra. En kompis jag känner föredrar smakerna som Ace har som har starka smaker. Jag föredrar något lite mjukare som kanske håller temat på efterrätten man precis ätit. En Pose Red passar bra när man ätit en god efterrätt och vill hålla ett fruktigt tema i munnen ett tag.
Efter en saftig äpplepaj vill man ju ha smaken av äpplen och då passar XQS Twin Apple riktigt bra.
Det ska vara en lite torrare prilla efter maten tycker jag som sitter bra under läppen, då brukar super slim eller mini slim passa bra. Dom är så små att man knappt märker att man har dom där. Det har hänt mig någon gång att man skulle stoppat in en prilla fast man redan haft en inne.
Det var längesedan jag gick över till tobaksfri snus eftersom jag inte gillar smaken av tobak egentligen. Rökning var inget alternativ för mig då jag tyckte det luktade äckligt och gick på konditionen på mig. Finns många spännande smaker på snus idag och ibland använder jag även ett nikotinfritt alternativ.

Vad är limfog?

Limfog

Limfog är ett uttryck som man stöter på i både professionell verksamhet och vid hemmasnickeri. Limfog kan man enkelt förklara att man limmat och pressat ihop flera mindre träbitar för att skapa ett större stycke.
Det finns flera anledningar man vill använda limfog istället för klassiska trästycken. När man tillverkar en limträskiva så ser man först till att man plockar bort bitar med defekter som kvisthål och sprickor. Man låter även virket torka till en viss fukthalt. Köper man en större bit trä så kan den fortfarande vara fuktig och detta undviker man med kvistfri limfog. Vanligen så delar man upp virket i stavar som man noggrant slipar till innan man sätter ihop det. Det finns två olika varianter av limträskiva. Vanligast och billigast är fingerskarv som är i lite sämre kvalitet och inte håller lika bra som alternativet. Helstav innebär att man har hela stavar med sin fulla längd längs hela skivan. Fingerskarv består av flera kortare stavar limmade på och bredvid varandra vilket skapar fler skarvar.
Man kan som hemmasnickare tillverka eget limträ men det är jättesvårt och avancerat att få till ett bra resultat.
En annan fördel med limträ är att man kan få till riktigt stora storlekar som är större än naturligt förekommande storlekar i naturen. Det är oftast limfog i träskivor eller extra långa bärande balkar i husbygge.