Glöm inte bort trappan i renoveringen

De allra flesta som renoverar hemma lämnar trappan tills sist då den lätt glöms bort. Men en sliten gammal trappa drar verkligen ner helhetsintrycket av hemmet. Och du borde därför sätta lite högre prioritet just på att renovera trappa när du ändå håller på att renovera hemma.

Gör det själv eller anlita hjälp?

Att renovera en trappa är inte speciellt svårt. Men det tar mycket tid eftersom en trappa har många vinklar och vrår som kan vara svåra att komma åt. Om du har tiden och är lite händig kan du klara av att renovera trappan på egen hand.

En trapprenovering börjar alltid med en djuprengöring för att få bort smuts ur vinklar och vrår som kan skada slipmaskinen. Eller helt enkelt bara slita ner sandpappret onödigt fort. Efter att trappan sedan torkat ordentligt är det dags att slipa. För detta bör du investera i en slipmaskin som lätt kommer åt i alla vinklar i trappan. Är det en rak trappa blir det lättare, men om trappan är vriden blir det lite svårare.

När hela trappan sedan är slipad är det dags att behandla trappstegen. Du kan välja mellan att lacka, olja eller varför inte investera i hårdvaxolja som är väldigt populärt just nu. Välj den behandling som passar bäst för dig och dina behov. Samt den nyans som passar bäst med inredningen i hemmet.

Men om du däremot har ont om tid eller helt enkelt inte vill ta hand om en trapprenovering på egen hand bör du anlita hjälp. En trapprenovering som inte blir utförd korrekt kommer inte att se snygg ut vilket leder till att du själv inte blir nöjd med resultatet.

Och om du vill lägga en heltäckningsmatta i trappen är det alltid bäst att anlita hjälp eftersom det kan vara väldigt svårt att få det snyggt och även hållbart.